19.10.2017 | SWIFT SPORT 2018
Dugo očekivana, četvrta generacija, modela SWIFT SPORT (GTI) nam ubrzo stiže. Model je nedavno imao pred premijeru na 67om Frankfurtskom salonu automobila. Dobili smo veliki broj informacija vezao za novi model (tehičke specifikacije, dimenzije, specifikacije motora i menjača, itd.) izuzev preciznijih informacija vezano za prve rokove isporuke i cenu, koja je za sada potpuna nepoznanica.

Ključna izmena je prelazak sa standardnog 1.6 atmosferskog na turbo agregat, pa će novi model SPORT pokretati 1.4 BOOSTERJET - turbo benzinski agregat sa snagom od 140 KS i obrtnim momentom 230 Nm. Agregat je uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem kao u i prethodnoj, trećoj generaciji modela. Shodno trendu koji Suzuki propagira na svim novim modelima, urađena je značajna optimizacija mase vozila pa će novi model u kombinaciji sa turbo agreagatom imati do sada ubedljivo najjače izlazne performanse. Masa prethodnog modela je smanjena za 80 kg što će najnoviji SPORT težiti svega 970 kg. U Suzukiju tvrde da će optimizacije mase uticati na drastično poboljšanu upravljivost vozila.

Inovacije nisu mimoišle bezbedonosni aspekt vozila kao i inovaciju sa aspekta uopštene opremljenosti vozila. Sa aspekta bezbednosti sa sigurnošću možemo tvrditi da je novi model SPORT za dve generacije unapređen u odnosu na prethodnu verziju. Vozilo će uz standardne sisteme poput vazdušnih jastuka, ABS, ESP, TCS, BAS i sličnih u specifikaciji imati i radarsku asistenciju u kočenju, adaptivni tempomat, sistem dualnih kamera za praćenje saobraćajne trake i monitoring pešaka, TPMS sistem za monitoring pritiska u gumama, bočna ojačanja vrata, sistem uvlačenja pedala kvačila i gasa prilikom sudara kao prevencija od povrede nogu. itd. Kao što smo napomenuli model će biti nadgrađen i sa aspekta funkcionalne opreme (koja je i u prethodnoj generaciji modela bilo na jako visokom nivou). Neke od ključnih stavki biće 17-inčna multimedija sa ekranom osetljivim na dodir - muzika sa više modova, navigacija sa mapama Evrope, Bluetooth/Handsfree, kamera za rikverc, itd.) zatim led sistem automatskih svetala (ful led svetlosne grupe) sa senzorom, autonivelacijom, putni LCD računar u boji sa velikim brojem dodatnih funkcija, kao i brojne druge inovacije sa kojima prethodna generacija modela nije raspolagala.

Ono što je takođe bitno napomenuti je da će model biti striktno Japankse prozivodnje pa će svi potencijalni kupci moći uživati u originalnom primerku japanske tehnologije. Euro Sumar će redovno objavljivati sve nove informacije vezane za pomenuti model.

Info: http://www.globalsuzuki.com/iaa2017/